spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Woon-werk ergernissen

Woon - werk ergernissen

In de tijd dat ik nog in Schoonhoven woonde en in Gouda werkte ging ik dagelijks met de fiets naar het werk. Goed voor de conditie en goed voor een verhaaltje:

Dagelijks Schoonhoven – Gouda – Schoonhoven gaat niet in je koude kleren zitten. Naast genot vind je ook met grote regelmaat ergerlijke zaken voor je voorwiel. Hier een kleine opsomming:

*Gouda. Pijpen-, stroopwafel-, kaas-, en regenstad. Nieuw spreekwoord: "Nadert u de pijpenstad, u vindt regen op uw pad." In één week is het me drie keer overkomen dat de wolken hun irritante lading pas begonnen te lozen op twee kilometer van het Goudse centrum. Dan trek je geen regenpak meer aan. In de tijd die het kost om je in het pak te wringen word je net zo nat als wanneer je doorfietst. Nat word je in ieder geval.

* "Wij gaan weer naar school", voor het eerst zonder mammie. Om ons toch lekker veilig te voelen fietsen we met z’n drieen naast elkaar en in groepjes van minstens twintig kinderen. Weet je wat dan zo makkelijk is? Er hoeft er maar één van ons op het andere verkeer te letten, zo kunnen de anderen gewoon kletsen. Ook ben je als groep fijn de grootste op de weg, niemand laten we er langs!

*"Wij gaan ook weer naar school", maar mammie brengt ons nog weg. Mijn broertje mag voorop in het kinderzitje en ikzelf mag op de bagagedrager. Mijn broertje kijkt dan altijd goed of ik nog achterop zit. Dat is heel leuk want daar gaat mama van slingeren met de fiets. Mama vindt het ook heel leuk om ons weg te brengen want zij kan dan bij de school praten met de andere mama’s. Het leukste plekje om dit te doen vinden zij midden op de weg, want dan kunnen ze goed zien of er nog andere mama’s aankomen om mee te kletsen. Als het regent gaan we niet met de fiets, maar met de auto, net als de andere kinderen. Dan staan er wel honderdduizendmiljoenvijfenveertig auto’s bij het schoolplein. Leuk, al die kleurtjes!

* Het hoofdstuk fietsverlichting, gezien door de ogen van een automobilist: Wat zie ik in de verte? Het lijkt wel iets van een lamp. Even het groot-licht aan om beter te kunnen zien wat het is. Verrek, het lijkt wel een fiets, maar die hebben toch nooit verlichting? Nog maar even het groot-licht aanhouden om zeker te zijn. Het IS een fietser, maar wat slingert die gek! Even goed in de gaten houden! Wat doet ‘ie nu? Hij steekt zijn middelvinger naar me op, de *&%(%###*. Waar haalt ‘ie het lef vandaan!. Hij mag blij zijn dat ik een rustig en veiligheidslievend automobilist ben, anders zou ik hem!!! Ondertussen schiet het voorwiel van de verblindde fietser voor de derde keer binnen acht kilometer de drassige berm in.

* Niet alleen automobilisten zijn soms erg, boeren op de trekker kunnen er ook wat van. Remmen heeft zo’n strontkar kennelijk niet. De berm wordt zo voor de argeloze Vlist-fietser al gauw een vertrouwd toevluchtsoord, waar hij/zij, na het passeren van een stuk kurk waar onze economie op schijnt te drijven, wordt getrakteerd op een lading mestoverschot.

* Weet u eigenlijk waar de woorden snel- en langzaam verkeer vandaan komen? Niet de snelheid van het voertuig is hiervoor bepalend, maar de tijd dat het duurt voordat verkeerslichten van rood naar groen verschieten. Voor stinkend gerecycled blik snel, voor hoogwaardig buismateriaal tergend langzaam.

* Rest mij de huisdieren. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden bevinden huisdieren zich slechts zelden in huis. Het liefst begeven zij zich op het asfalt om daar menig fietser tot last te zijn ("dan moet de fietser maar thuis blijven" schijnen ze te denken). Katten hebben hun snelheid mee. Ze kunnen de achteloze fietser de stuipen op het lijf jagen door op tien centimeter van het voorwiel de weg over te steken. Honden hebben die snelheid niet. Zij moeten het hebben van hun vocaal geweld en de angstaanjagende blik van hun gebit. Voor de katten heb ik geen oplossing. De honden mogen rekenen op een straal vloeistof uit mijn, met chlooroplossing, gevulde bidon, welke duidelijk is gemerkt om vergissingen te voorkomen.

 
< Vorige   Volgende >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
 
Joomla Template by Joomlashack
download joomla cms download joomla themes